Volvo is één van de deelnemers aan de Nationale Platooningtest op 16 maart. Dit is een proef met intelligente auto’s, waarbij meer dan vijftig auto’s van verschillende merken achter elkaar over de A2 van Amsterdam naar Beesd rijden. Ze maken hierbij gebruik van onder andere adaptieve cruise control. De test is een initiatief van AON.

Met dertien auto’s van verschillende merken deed AON eind 2015 al een succesvolle proef op de RDW-testbaan in Lelystad. In plaats van op een afgesloten terrein wordt platooning (gekoppeld rijden) nu voor het eerst in de praktijk tussen het verkeer op de snelweg getest. De deelnemende auto’s bepalen met behulp van onder meer adaptieve cruise control zelfstandig hun snelheid en afstand tot hun voorligger. Het is de bedoeling, dat de nationale Platooningtest het veiligheidsniveau van de huidige auto’s laat zien.
2016 nieuws Test autonoomrijden stad 1240

Deelname met zes Volvo’s
Volvo Cars Nederland doet met in totaal zes auto’s mee. Om 11.00 uur vertrekt de karavaan uit Amsterdam richting Utrecht. Rond 13.00 uur zal Peter Bleumer, Director Customer Service van Volvo, bij Volvo Cars Nederland in Beesd ingaan op de invloed van intelligente auto’s. Die verkeersongevallen voorkomen en de daaruit volgende daling van het aantal schades. Voor Volvo vormt de platooningtest de perfecte manier om de semi-autonome technologie te demonstreren. Volvo streeft naar nul verkeersdoden en -gewonden in 2020. De ontwikkeling van de volledig zelfstandig rijdende auto speelt hierbij een belangrijke rol. Alle modellen van Volvo zijn nu al voorzien van intelligente rijfuncties.
2016 nieuws Test autonoomrijden ACC steerassist 1240

In de nieuwe S90 en V90 levert Volvo standaard IntelliSafe Assist. Dit is inclusief Adaptive Cruise Control, Distance Alert en de geavanceerde semi-autonome rijmodus Pilot Assist. Hiermee bestuurt de auto zichzelf en volgt hij keurig de wegmarkeringen tot snelheden van zo’n 130 km/uur, zonder dat hij een andere auto hoeft te volgen. Pilot Assist is een volgende stap op weg naar een volledig zelfrijdende auto – een van de belangrijkste Volvo-innovaties voor de toekomst. Ook op Volvo’s XC90 is dit nu al optioneel verkrijgbaar tot 50 kilometer per uur. Vanaf modeljaar 17 (mei 2016) wordt het, net als op Volvo’s S90 en V90 standaard geleverd en tot 130 km/h.

2016 nieuws Test autonoomrijden ACC 12402016 nieuws Test autonoomrijden Auto Pilot1 12402016 nieuws Test autonoomrijden Auto Pilot2 1240

2016 nieuws Test autonoomrijden Auto Pilot3 1240

Private lease

Hooftman Tweets